Videopoesia 2008-2014
2014


Projecció + col·loqui presentats dins de:

FLUX CLUB 2014
sessió 13 dilluns 6 octubre 2014_21h
ANTIC TEATRE
Verdaguer i Callís, 12 - 08003 Barcelona

Selecció i organització Habitual Video Team.

www.fluxfestival.org
www.anticteatre.com
www.habitualvideoteam.orgHabitual Video Team continuem amb la recerca videopoètica, que ens va dur a fer una compilació d’aquest gènere l'any 2001 i a programar sessions i cursos de videopoesia durant tots aquests anys. En aquesta ocasió reunim 18 peces elaborades entre el 2008 i el 2014 que treballen des de la poesia més textual a la més visual, obres que vinculen la paraula poètica -escrita o dita- i el vídeo de creació.

La selecció inclou obres de Julián Álvarez, Neus Ballús, Paolo Colleoni, Lis Costa, Mercè Girona, Josep M. Jordana, Francesca Llopis, Gonzalo Marcuzzi, Judit Onsès, Xavier Sabater, Jordi Teixidó, Ester Xargay, del col·lectiu Impar3en1 i tres peces que formen part de l’espectacle Textures de Mireia Calafell, Miguel Marín, Sebastià Puiggrós i Joan Gómez.

PROGRAMA

01
ESTER XARGAY

Licantropia
2008_5:47 min

Música, imatge i text es vampiritzen entre si. Paranoia de llenguatges que es desdoblen, se sobreposen i es complementen en un discurs aparent sobre...
realització i text Ester Xargay
música Mercè Capdevila

02
JOSEP M. JORDANA

Galàxies
2009_4:15 min
Plora, si vols / només si vols / pluja de galàxies.
vídeo i text Josep M. Jordana

03
LIS COSTA

Pneumon
2010_5:24 min
Pneumon
té a veure amb la respiració i amb l'ànima. "Pneumon" ve del grec antic "pneuma", que també tenia el doble significat: al·ludia a l'aire que passa pels nostres pulmons, i també designava la part invisible de l'ésser humà, la seva ànima o esperit vital, la seva força creativa.
realització i text Lis Costa
càmera, edició Josep M. Jordana

04
JUDIT ONSÈS

Transmutacions
2010_6:11 min
Videopoema basat en la idea de constant canvi. Créixer és canviar, però és un canvi que va més enllà de la transformació. Quan aprenem, creixem, percebem, ens construïm com a persones, patim una constant transmutació de nosaltres mateixos, mutem de forma encarnada, on a cada canvi deixem coses pel camí i ens n'apropiem de noves. I tot això simbolitzat amb la poma, eterna companya al llarg de la història, per tant, metàfora dels éssers irremeiablement canviants que som.
vídeo i text Judit Onsès

05
MIREIA CALAFELL / MIGUEL MARÍN / SEBASTIÀ PUIGGRÓS

Confeti
2011_1:14 min
Extracte de l'espectacle de poesia audiovisual Textures, on Mireia Calafell recita poemes propis i d’altres escriptors/es, en sintonia amb la música de Miguel Marín i els visuals de Sebastià Puiggrós.
poesia i veu Mireia Calafell (Del llibre Costures, Viena Edicions, 2010)
música Miguel Marín
visuals Sebastià Puiggrós

06
MIREIA CALAFELL / MIGUEL MARÍN / SEBASTIÀ PUIGGRÓS

Pistes
2011_1:07 min
Un altre videopoema extret de l'espectacle Textures.
poesia i veu Mireia Calafell (Del llibre Costures, Viena Edicions, 2010)
música Miguel Marín
visuals Sebastià Puiggrós

07
MIREIA CALAFELL / MIGUEL MARÍN / JOAN GÓMEZ

Com terra menorquina
2011_3:35 min
Un altre videopoema extret de l'espectacle Textures.  En aquest cas, el poema és de Mireia Vidal-Conte i les imatges, de Joan Gómez.
poesia Mireia Vidal Conte
veu Mireia Calafell
música Miguel Marín
visuals Joan Gómez

08
XAVIER SABATER / PAOLO COLLEONI

Somos
2011_3:35 min
Un viatge oníric del polipoeta Xavier Sabater als llocs remots de la seva ment, bevent cervesa, assegut a la barra del bar Macondo.
direcció Xavier Sabater & Paolo Colleoni
poema Xavier Sabater

09
MERCÈ GIRONA

Orbits
2012_3:11 min
La idea inicial d'aquest vídeo neix de la sensació que, en algun moment, un excés d’informació satura el nostre cervell. Orbits és una videocreació a partir de la meva obra pictòrica del mateix nom, on conflueixen els poemes de set poetes que jo admiro. Aquests poemes transiten frenèticament per les sinuositats de la pintura emetent sons que són poemes sobre poemes, que no es poden arribar a llegir mai. Al fer la coreografia dels set poemes no he pogut evitar interpretar la personalitat de cada poeta. En aquest sentit, els poemes es transformen en entitats visuals independents que expressen aquest particular excés d’informació amb els moviments tallats verticals, el riu de formigues o el soroll eixordador d’un tren, riuades de llàgrimes en japonès, una espiral que creix com un tornado, el xiulet d’una serp que llisca per pinzellades daurades, cercles i bunyols en moviments espirals. Utilitzant els components de la pintura i la poesia la peça final s’ha convertit en una peça visual independent que parla de l’ansietat i l’estrès de la vida quotidiana moderna.
idea i direcció Mercè Girona
poetes Andriy Antonovsky, Marta Darder, Catalina Girona, Carles Hac Mor, Rina Ota, Ester Xargay, David Ymbernon
música, veu i sons Catalina Girona, Miquel Àngel Marín
animació Elena Calle
gravació i mescla so Jordi Casadevall
pintura Mercè Girona

10
FRANCESCA LLOPIS

Fils d'oblit
2012_4:51 min
“Vídeo que sistematiza de manera rigurosa una pauta poética y una visión pictórica, tanto desde la voz como desde la imagen y los recursos visuales. Recorre y reinterpreta visualmente, enlazándolos, poemas de Maria-Mercè Marçal, extraídos de su libro Raó del cos, publicado póstumo en 2000, tras su muerte en 1998 después de un proceso de cáncer. El poema, habla como un continuo desde un cuerpo doliente y torturado por la enfermedad para vislumbrar la esperanza de la vida, y prosigue, en susurros, a través de imágenes que explicitan una voz íntima y visual”. Text: Santiago Olmo
Forma part del film col·lectiu: Ferida arrel: Maria-Mercè Marçal.
vídeo Francesca Llopis
poemes Maria-Mercè Marçal

11
NEUS BALLÚS

M’agenollo davant el cos
2012_3:50 min
M’agenollo davant el cos. Impur. Obscè. Mortal. Perquè lluny de ser només el recinte on habito, a vegades em sembla que el meu cos té un lligam invisible amb coses que no conec. Potser perquè en ell rau el misteri del principi i el final de la vida.
Forma part del film col·lectiu: Ferida arrel: Maria-Mercè Marçal.
vídeo Neus Ballús
amb Esther Freixa (Medea a la carta)
poema Maria-Mercè Marçal

12
JORDI TEIXIDÓ

Vulnerable
2012_1:30
Fulles de magnòlia a mig assecar i lletres animades.
vídeo Jordi Teixidó

13
JORDI TEIXIDÓ

Hac/Hache
2013_1:00 min
Forat en un llibre. Forma i motlle. La hac en llengües llatines és buit, silenci, símbol de lletra sense so.
vídeo Jordi Teixidó

14
JULIÁN ÁLVAREZ

67 versos en recuerdo de Dadá
2013_5:16 min
Representació videogràfica del poema de Juan Eduardo Cirlot (1916-1973): 67 versos en recuerdo de DADÁ. Sobre el pla fix d'una tosca paret de maó i un mirall espantaocells que mou el vent, s'han superposat cadascun dels 67 versos d'aquest poema de J. E. Cirlot en record del moviment/esperit Dadà que es defineix com antiartístic, anticonformista, antiburgès..., i que apareix a Zurich de la mà, entre altres, de Tristan Tzara, Francis Picabia, Man Ray, Marcel Duchamp, Marx Ernst i Jean Arp.
realització Julián Álvarez
poema Juan Eduardo Cirlot
música Ryuichi Sakamoto

15
GONZALO MARCUZZI / XAVIER SABATER

Normal Anormal
2013_4:30 min
La norma és ser normal, però la poesia neix de l'anormalitat i de la no acceptació de l'ordre social establert. Almenys en aquest cas i en aquest text de Xavier Sabater, pioner de l'"anormalitat" poètica a Barcelona i secundat en els audiovisuals per un altre anormal: Gonzalo Marcuzzi.
vídeo Gonzalo Marcuzzi Iglesias
text Xavier Sabater
música Maxi

16
IMPAR3EN1

Dones
2012_1:17 min
Joana Abrines i Joan Garau són mallorquins de naixement i creadors del col·lectiu poètic audiovisual Impar3en1. Van començar a treballar junts el 2003 i varen fer de la seva elecció personal, un camí professional. Han participat a diversos col·lectiu  artístics i el 2010 van publicar el poemari il·lustrat i musicat Poseía Poesía, des d'aquell moment han fet recitals poètics amb visuals i música en directe i han il·lustrat versos en diferents formats des de calendaris a videopoemes.
text i veu Joana Abrines
càmera i edició Joan Garau
música Joan Planells i Pep Garau
model Mar Abra
so Pere Estelrich

17
IMPAR3EN1

Koniec!
2013_1:33 min
Una altra animació del col·lectiu poètic audiovisual Impar3en1.
creació Joan Garau i Joana Abrines
il·lustració Joan Garau
text Joana Abrines
animació Nacho Codinach i Joan Garau
música Pep Garau i Xarim Aresté

18
LIS COSTA & JOSEP M. JORDANA / JOAN MANUEL HOMAR

On mai no fosqueja
2014_8 min
Suite videopoètica realitzada a partir de poemes de Joan Manuel Homar, extrets del llibre On mai no fosqueja (Pagès Editors, Lleida, 2012).
direcció Lis Costa & Josep M. Jordana
poemes, veu Joan Manuel Homar
música Leos Ator & Gat