PROPOSTA 2000-2004 festival internacional de poesies+polipoesies
2006, 500 min, dvd triple
Josep M. Jordana


Compilació de les actuacions de les cinc edicions del festival PROPOSTA (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, 2000-2004).

PROPOSTA va ser un aparador anual de la creació poètica contemporània, sobretot d’aquella més arriscada i més oberta. el festival va acollir propostes que van més enllà del text i que aposten per un contacte directe amb el públic, ja sigui a través de l’oralitat o a través del diàleg amb altres disciplines. PROPOSTA, durant les seves cinc edicions, va ser testimoni de la vitalitat de la poesia d’avui dia, una poesia que supera el format del llibre i que aprofita totes les possibilitats i els canals d’expressió que té a les mans. el festival oferia actuacions en directe de poetes d’arreu, especialment de països europeus, i també conferències, projeccions, exposicions i comptava amb l’edició d’un catàleg, amb cd inclòs, que aglutinava informació i textos dels poetes participants.

durant les cinc edicions, en què el públic i el ressò del festival va anar creixent més enllà de les expectatives, l'equip videogràfic habitual video team (lis costa i josep m. jordana) va enregistrar totes les actuacions que hi van tenir lloc. és a partir d’aquest material que hvt i el coordinador del festival –eduard escoffet– han estat preparant en els darrers mesos la selecció, que finalment ha quedat en aquest triple dvd i que és un viu reflex de l’esperit lliure i viu del festival i, sobretot, de les propostes poètiques més singulars que s’estan desenvolupant a molts racons del món i que es van donar cita a barcelona de la mà del festival PROPOSTA.

el festival estava organitzat per projectes poètics sense títol – propost.org, col·lectiu associat al cccb fins al 2004, que s’ha caracteritzat per presentar a barcelona poetes actuals d’arreu del món, en general poc quasi desconeguts a la ciutat, i per difondre a l’estranger poetes catalans singulars. el col·lectiu ha contribuït a normalitzar i propagar una visió oberta i actual de la poesia i a trencar tota mena de prejudicis sobre la puresa de la poesia i de fronteres, sobretot entre disciplines.

crèdits dvd:

realització Josep M. Jordana
coordinació Eduard Escoffet i Habitual Video Team (Lis Costa & Josep M. Jordana)
disseny gràfic Uzkiano
fabricació dvd Altervideo
traducció de l'anglès Hara Kraan

edita Propost.org
amb el suport de CCCB, Institut de Cultura de Barcelona, Institució de les Lletres Catalanes, Habitual Video Team

dipòsit legal 3.501-2006, stereo, region free, PAL, 3 dvd, 500 min, Barcelona 2006

http://propost.org

contingut dels dvd:

dvd 1

PROPOSTA 2000 67 min
Bartomeu Ferrando, Jaap Blonk, Endre Szkárosi, Américo Rodrigues + Josep-Maria Balanyà

PROPOSTA 2001 82 min
Arrigo Lora-Totino, Tracy Splinter, Jordi Teixidó + Ona Mestre, David Ymbernon, Nobuo Kubota, Anne-James Chaton

dvd 2

PROPOSTA 2002 67 min
Christophe Fiat, Sten Hanson, Michael Lentz, Biagio Cepollaro, Jörg Piringer, Bob Cobbing + Hugh Metcalfe

PROPOSTA 2003 98 min
Accidents Polipoètics, Lesego Rampolokeng, Enric Casasses + Christian Atanasiu + Valeri Scherstjanoi (Poesia alemanya d'avantguarda), Nathalie Quintane, Paarcand, Onophon, Valeri Scherstjanoi + Wolfram der Spyra, Noel Tatú

dvd 3
PROPOSTA 2004 98 min
Tres, Albert Roig, Charles Pennequin, Franz Mon, Apocalypse, Christian Uetz, Amanda Stewart, Patience Agbabi, Ajo + Mastretta

[extres]

PROPOSTA 2002 61 min
Enric Casasses + Pascal Comelade

PROPOSTA 2003 geografies 27 min
Josep Ramon Roig, Albert Mestres, Josep Sou, Dolors Miquel

menys pressa, sisplau

ja fa més d’un any que vam enllestir PROPOSTA 2004. i no hi ha hagut ni PROPOSTA 2005 ni hi haurà PROPOSTA 2006. era un final de veritat, i encara molta gent es pregunta per què. jo, personalment, no en tinc cap dubte: vam fer el que ens pertocava. vam deixar damunt la taula un model que funcionava i, abans d’ensorrar-nos en les xifres i en les fotocòpies que tant agraden a la indústria paracultural, vam voler tornar al territori de la discussió i del debat, intern i també de portes enfora. ara ens sentim summament rics: de poder explicar què va ser i de plantejar-nos altres reptes creatius que havien quedat aparcats. i tampoc podem oblidar, altrament, el brau que ens força i ens supera: una ciutat immersa a consolar els 5 milions de turistes que busquen la postal que els oferim. i PROPOSTA, encara que hi quedés bé, no podia ser una figura més d’aquesta postal contínua que és barcelona.

en aquests cinc anys hem tingut temps per presentar autors cabdals de la poesia experimental del segle xx, desconeguts a barcelona, i d’introduir autors joves que plantegen un ara de les formes menys ortodoxes de la poesia. sense dubte, barcelona és avui més propera al que passa poèticament a europa i a altres racons del món, i aquests llocs allunyats de barcelona coneixen millor, alhora, el que un teixit petit i divers ha estat capaç de generar poèticament. aquest estira-i-arronsa poètic, entre el que fem i el que acollim, és un dels resultats més afortunats del festival, penso jo, una fita fins llavors pendent a barcelona. i també hi ha hagut escletxes per a profundes coneixences, per a intercanvis personals, per a somnis i per a escriptures interrompudes. ha estat un festival sempre a mida humana, a tocar de tots els sentits.

i aquest espai de conxorxa poètica l’han dreçat un petit grup de persones que, lluny de la poesia com a primer interès en alguns casos, s’hi han dedicat de cos a cos. la cuina del festival té una història particular i intensíssima, que ens reservem per a nosaltres. de la mateixa manera com molts dels qui van ser a PROPOSTA es reserven les seves pròpies històries. ha estat un plaer poder oferir un espai sense presses on alguns se sorprenien, alguns s’assedegaven i alguns simplement flirtejaven. això és un luxe en una ciutat i un món que aplica la pressa a qualsevol neguit cultural. i sense presses també recomanem digerir aquest triple dvd, una postal sense les olors ni els sons del frec a frec, però altrament necessària per recordar que tot camina i que, un cop recuperades les forces, el brau ha de tornar a abrivar-se, a construir edificis acollidors i imprevisibles. un passadís explorat, doncs. i ara una altra porta. quina?

gràcies per l’escolta d’aquests cinc anys i gràcies per l’empenta.

eduard escoffet

gener 2006