Mostra de Vídeo Art
2001


Mostra exhibida dins de:

18a Setmana de Joventut 2001
6 maig 2001_19h
Sala d’actes de Ca n'Ametller
Jacint Verdaguer, 95 bis - 08750 Molins de Rei

Selecció de vuit obres de videocreació realitzades entre 1994 i 2000 pels autors Julián Álvarez, Jordi Teixidó, Jacobo Sucari, Toni Serra & Joan Leandre, Xavier Manubens & Maite Ninou, Pedro Ballesteros, Josep M. Jordana i Eugeni Bonet.

Selecció, assessorament i coordinació mostra Habitual Video Team.
Organitza Cercle Artístic de Molins de Rei + Associació Amics del Museu de Molins de Rei.
Col·labora Ajuntament de Molins de Rei.

www.habitualvideoteam.org


PROGRAMA

1
JULIÁN ÁLVAREZ
SER DIOS
1999_7 min
Lorca-Buñuel-Dalí, les tres cares de la polièdrica personalitat que tots anhelem: el poeta en comunió amb el poble -Lorca-, el radical intransigent -Buñuel-, l'extravagant artista genial -Dalí-. Vídeo creat a partir d'elements mínims però significatius de les seves respectives obres, dels respectius centenaris (1998-2000-2004), i de la baralla espanyola d'Heraclio Fournier. Els rostres de Lorca, Buñuel i Dalí conflueixen finalment formulant-se com a Model Exemplar que celebra les seves respectives immortalitats amb una singular i metafòrica partida de cartes (tute) a tres bandes.

2
JORDI TEIXIDÓ
MUNDANA
1994_11 min
Video-dansa on el moviment està en funció d'un interès argumental. Des del punt de vista de la realització és destacable l'experimentació amb chroma en exteriors i sense il·luminació artificial. Amb coreografia de Maria Muñoz i Pep Ramis (Mal Pelo).

3
JACOBO SUCARI
EL EFECTO KULESHOV
1999_9 min
Kuleshov va investigar a principi de segle la manera com una sèrie d'imatges eren capaces de crear un concepte –allò que els xinesos ja coneixien perquè és la base de la seva escriptura- i com, d'aquesta manera, es podien recrear diferents emocions/nocions en l'espectador. El vídeo de creació “El Efecto Kuleshov - la producción de sentido-” construeix una narració/assaig sobre el llenguatge amb base en la imatge i sobre com incideix aquest collage narratiu en la nostra noció de realitat.

4
TONI SERRA & JOAN LEANDRE
MAGIC IN THE AIR: THE TV CODE SERIES
1999_11 min
L'adveniment d'una nova religió. Piràmides mediàtiques i calidoscopis catòdics.

5
XAVIER MANUBENS & MAITE NINOU
POTSER SÍ QUE TOTS SOM IGUALS
1994_7 min
Aquest projecte comença pel febrer de l’any 1992 amb la recerca de menhirs per la franja atlàntica i la mediterrània. El format final és una vídeo instal·lació. "Ja fa cinc mil anys, homes de diferents civilitzacions sense cap tipus de contacte entre elles, van coincidir en una mateixa actitud: erigir les pedres fins a aconseguir una sorprenent verticalitat, els menhirs. En aquestes intervencions als espais, sense cap intenció pràctica, hi trobem les primeres Accions- Instal·lacions i una nova consciència: els homes són individualment efímers però la col·lectivitat no".

6
PEDRO BALLESTEROS
HADES
2000_9 min
A l'infern on aniré no m'hi portarà la culpa sinó la por. És un lloc estrany, on no es pot pensar, sinó només mirar aquesta por i no reconèixer-la. El meu infern és un decorat i té l'aspecte d'una caverna inundada, d'on s'ha de treure el cap per respirar, i d'on han escapat algunes ombres que, com ànimes en pena, sobrevolen el cel d'un desert espiritual en què les veritats revelades només ho són a mitges. És el desert dels desitjos insatisfets, de les voluntats dissoltes i de l'espera inútil, el lloc on viu un espectador, castigat a perpetuïtat a mirar davant seu i gaudir de l'espectacle.

7
JOSEP M. JORDANA
CORPSE
1998_15 min
En aquest vídeo conflueixen, d'una banda, una barreja de crònica personal i document íntim i, d'una altra, una voluntat d'experimentació formal i narrativa que té com a principal punt de partida l'ús de l'escànner entès com a generador i manipulador d'imatges. La malaltia, les diferents formes de representació del cos i, subsidiàriament, la mort i el pas del temps són els temes sobre els quals versa el vídeo.

8
EUGENI BONET
VISIO SMARAGDINA
1997-98_11 min
Vídeo que forma part de la sèrie "Lecturaes de Cirlot", que Bonet ha dedicat a la poesia i el món de J.E. Cirlot. En aquest treball, la lletra del poema es dissol doblement en un flux líquid/cromàtic i un flux sonor/vocal. Això fa al·lusió a l'atenció de Cirlot pel simbolisme fonètic i dels colors; d'altra banda l'abstracció de les imatges tal vegada podria relacionar-se amb certs estils de pintura que ell defensà com a crític.

___


CURRÍCULUMS DELS PARTICIPANTS


1
JULIÁN ÁLVAREZ (León, 1950)
Resident a Barcelona des de 1975. Autor-productor independent des de 1979 d'una trentena de programes monocanal en vídeo/cine. Representant destacat de la primera generació espanyola de creadors de vídeo. Organitzador i promotor d'accions videogràfiques i multimèdia. A l'octubre de 1988 estrena a Barcelona l'espectacle multimèdia "El Ring". Inventor del sistema de gravació “Fishcam” que des de 1990 utilitza per a les seves produccions més experimentals. Participa en la majoria de festivals i mostres de vídeo nacionals i internacionals, i és premiat en una vintena d'ocasions. Des de 1982 és Director de l'Escola de Vídeo-Cine-TV IDEP.

2
JORDI TEIXIDÓ (Barcelona, 1961)
Combina la realització de les seves pròpies creacions amb video‑clips i reportatges sempre al voltant de les arts escèniques (teatre, dansa, circ...). Ha intervingut en espectacles diversos com a actor, ajudant de direcció, autor o responsable de la part audiovisual. Una línia que es manté en els seus treballs de vídeo és el desig d'experimentar amb les tècniques que impliquen transformació del temps, ja sigui amb el cos humà, amb objectes o amb materials orgànics.

3
JACOBO SUCARI (Buenos Aires, 1958)
Resident a Barcelona. Des de 1986 treballa professionalment en vídeo, TV i publicitat. Defineix la seva esfera de treball com la de "compositor audiovisual" i, per tant, en els seus treballs més recents el so i la imatge es construeixen en paral·lel. Com a músic ha presentat diversos espectacles en directe, al mateix temps que continua la seva producció com a realitzador independent, que combina amb la docència a la Facultat de Belles Arts de la UB i al MECAD.

4
TONI SERRA (Manresa, 1961) / JOAN LEANDRE (Sabadell, 1968)
Tots dos són autors de vídeos i de treballs multimèdia. Han participat en diversos projectes col·lectius com "La 12' Visual". Des de 1993 organitzen a Barcelona la "Mostra de Vídeo Independent & Fenòmens Interactius". Formen part del projecte "OVNI. Observatori de Vídeo No Identificat". A més de les moltes obres que han portat a terme de forma individual, en els darrers anys han realitzat conjuntament alguns vídeos.

5
XAVIER MANUBENS (Barcelona, 1956) / MAITE NINOU (Barcelona, 1960)
Manubens és pintor i escultor des de 1973. El 1983 crea el grup multimèdia "Zum-Zum" amb Joan Raventós i el 1990 es converteix en Sant Pancraç. Des de 1984 treballa la instal·lació, la videoinstal·lació i finalment el vídeo monocanal. Ninou és realitzadora freelance des de 1984, autora de vídeos monocanal i videoinstal·lacions. Participa en diversos projectes col·lectius com "Corriente Alterna" (1986-88) i actualment és professora a la Facultat de Belles Arts de la UB i a ESDI. Treballen conjuntament des de 1992.

6
PEDRO BALLESTEROS (Palencia, 1963)
Des de l'any 82 viu a Barcelona. Treballa amb imatges en moviment des de 1987, ja sigui realitzant reportatges i documentals per a TV, audiovisuals per a teatre o creacions pròpies. Els seus vídeos estan construïts com a jocs perceptius que apareixen en forma de faules. Parlen de la confusió, el desplaçament i el caos, i tenen lloc en mons paral·lels poblats d'ombres, fluids, avions i deserts. Ha rebut premis en festivals de vídeo com els de Vitòria, Navarra, Brno, Chicago i Tokyo.

7
JOSEP M. JORDANA (Barcelona, 1959)
Ha realitzat des de 1986 uns quaranta vídeos i films independents, alguns conjuntament amb Glòria Basté, Tres i Xavier Guix, entre altres. Col·labora amb el grup musical Raeo en l’espectacle audiovisual “Body Tapes” i és membre fundador de l’equip videogràfic "Habitual Video Team", juntament amb Lis Costa. Compagina la seva feina de realitzador independent amb la de vídeos per encàrrec i amb la docència a l'Escola de Vídeo-Cine-TV IDEP de Barcelona.

8
EUGENI BONET (Barcelona, 1954)
A més d’escriure sobre vídeo, cinema experimental i arts medials, i de maquinar programacions, exposicions i altres enrenous audiovisuals i multimedials (els més recents: "El cinema calculat" el 1999 i "Moviment Aparent" el 2000), Eugeni Bonet ha realitzat des de mitjan setantes un nombre de films de petit format i vídeos de "professionalitat amateur". Es podrien destacar el film "133" (1978-79) amb Eugènia Balcells, o les sèries audiovisuals que ha dedicat a l’art i la vida de Marcel Duchamp (1986-87) i a la poesia i el no-món de J.E. Cirlot (1997-98).