Pickpocket
2016, projecció monogràfica
Josep M. Jordana
 

dilluns 2 maig 2016_21h
projecció + col·loqui
FLUX CLUB sessió 6
ANTIC TEATRE

Verdaguer i Callís, 12 - 08003 Barcelona
www.anticteatre.com

organitza HABITUAL VIDEO TEAM
www.fluxfestival.org


TEXT PRESENTACIÓ

PICKPOCKET

En aquesta sessió presentarem una selecció d'obres realitzades els darrers anys per l'autor i que per diferents circumstàncies han sigut molt poc mostrades o en alguns casos mai exhibides públicament. Així, tal com succeeix en el seu vídeo Pickpocket, com un carterista d'imatges, hem rescatat del calaix algunes de les seves peces, transversalment lligades per la poesia, la música, la veu humana i la memòria. La sessió es completarà amb la projecció de dues recents obres de videopoesia codirigides amb Lis Costa a partir de poemes d'Enric Casasses.

Plecs

2016_10:48 min_videoinstal·lació
Codirigit amb Lis Costa.

Tríptic videopoètic a partir de poemes d'Enric Casasses: 1: I en equacions de segon grau / 2: Esviat cantaire / 3: Quan la gran dama dels rostolls es deixa veure. Versió monocanal de la videoinstal·lació del mateix nom, per a tres monitors de vídeo amb auriculars.

Tríptic cridaner

2011_1:55 min_videoinstal·lació
Obra centrada en l’expressió del crit d’una dona a través de fragments del seu cos. Una exploració sobre la veu humana i les seves connexions amb l'emotivitat i la comunicació. Amb la participació d'Esther Freixa. Versió monocanal de la videoinstal·lació del mateix nom, per a tres monitors de vídeo.

Cau 2

2011_7:47 min_videoinstal·lació
Cau és una projecció de vídeo on cinc homes es transmeten una melodia a cau d’orella xiuxiuejant-la successivament de l’un a l’altre. Una nova exploració sobre la veu humana i les seves connexions amb l'emotivitat i la comunicació. Amb la participació de Mark Cunningham, Xavi Marx, Jordi Teixidó, Tres i Lucas Ariel Vallejos. Versió reduïda que inclou la segona part de la peça.

Les caixes de la memòria

2007_7:55 min
Document videogràfic de l'efímera videoinstal·lació Les caixes de la memòria (novembre 2007, Festival A Part, Girona). Era una videoinstal·lació per a dos monitors i set caixes plenes d'objectes diversos embolicats en paper. Es proposava al públic assistent que mirés, triés i si li agradava algun dels objectes, que se l'emportés, fins que s'anessin acabant. Va ser una instal·lació irrepetible perquè els objectes eren records familiars de l'autor, impossibles de reposar.

50

2009_3:30 min
Videopoema d'aniversari dedicat a Lis Costa.

Dancing Nights 03

2012_3:28 min
Tercer vídeo d'una sèrie dedicada a personatges captats en espontanis moments de ball. Amb la participació de Semolina Tomic.

Emotion

2007_2:30 min
Homenatge al músic japonès Hiroshi Kobayashi, in memoriam.

Pickpocket

2014_7:35 min
He rebuscat entre un munt de gravacions fetes per mi al llarg dels anys, mai utilitzades, i moltes totalment oblidades. I, com un carterista d'imatges, n’he robat set fragments d'un minut cadascun, sense talls i respectant l'àudio original, extretes amb cura, subjectades entre els dits índex i polze d'entre moltes altres que esperen el seu torn per ser rescatades de l'oblit. Amb aquesta tria, han passat a formar part de la meva memòria conscient i les ofereixo al públic, que potser les reinterpretarà a la seva manera. Al mateix temps, les imatges que ara formen part de Pickpocket van ser originàriament captades o robades amb petites càmeres de butxaca, en aquells moments ocasionals en els quals una situació et fa parar per un instant per contemplar, escoltar… i actuar. Així, les imatges i els sons de Pickpocket, amb aquest doble procés de com han sigut captats i després rescatats, conformen un collage audiovisual on els petits detalls i les absències adquireixen una dimensió especial.

Els astres, l'amoïnadora, els dàtils i el senderi

2016_2:27 min
Codirigit amb Lis Costa.
Videopoema realitzat a partir d'un text d'Enric Casasses.

Mnemòsine

2014_10:15 min
Mnemòsine, en la mitologia grega, era la deessa de la memòria. De la seva unió amb Zeus van néixer les Muses, font d’inspiració de les arts. En aquest vídeo, sota la seva inspiració, intentarem moure'ns pels límits de la nostra memòria.

JOSEP M. JORDANA
Barcelona, 1959. Treballa en la videocreació, la videoinstal·lació, la ficció, el documental de creació i participa en espectacles audiovisuals. Col·labora com a realitzador, càmera i editor free-lance amb artistes, músics, poetes i videocreadors. També executa treballs d'encàrrec. És membre fundador d'Habitual Video Team, juntament amb Lis Costa, amb qui organitza a Barcelona el festival de vídeo d'autor Flux i el festival Influx dedicat a les arts escèniques audiovisuals. També dirigeixen conjuntament l'arxiu videogràfic on line Summa.
www.josepmjordana.com