Mnemonia
2007, projecció monogràfica
Josep M. Jordana

MNEMONIA o l’art de facilitar les operacions de la memòria.

 

Festival A Part 2. Arts i estructures
divendres 16 novembre 2007, 21h
Auditori del Centre Cultural de la Mercè
Pujada de la Mercè, 12 - Girona

MNEMONIA és una projecció monogràfica integrada pels següents vídeos:

BOGATELL 86 (1999 - 11:15 min)
MONTSERRAT 86 (2001 - 7:30 min)
PORT 87 (2007 - 8 min)
Aquests treballs formen part d'una sèrie dedicada a espais que el pas del temps ha tornat efímers. En el primer cas es tracta de la zona del Bogatell del barri del Poble Nou de Barcelona a finals del 1986, just després  de la nominació de la ciutat com a seu olímpica per al 1992. En el segon, de la muntanya de Montserrat afectada per l'incendi del 1986. I en el tercer, de l'antic desballestament de vaixells que existia al port de Barcelona.

CALAMARS (1998 - 12:30 min)
Una galeria de retrats, una recepta de cuina, un dinar entre amics on les víctimes són els calamars... La festa i la mort en un punt de trobada entre cefalòpodes i humans.

CORPSE (1998 - 15 min)
Diari íntim sobre la malaltia, les diferents formes de representació del cos, la mort i el pas del temps.

TEXT PRESENTACIÓ MNEMONIA

Mnemonia es pot definir com l'art de facilitar les operacions de la memòria. En grec "mnemon" vol dir ‘el que recorda’.

Estem constantment oblidant, sense remei. I quan recordem, el que fem és reconstruir, reelaborar el passat. Sembla ser que reescrivim en l'estructura química de les molècules que integren les neurones. Paradoxa: no recordem l'original, sinó el seu eco, fins a l'infinit.

Usem molts recursos per evitar que els records s'esvaeixin: dietaris, fotografies, sons, olors, post-its, tatuatges..., però de vegades també és alliberador no recordar el que hem viscut, tot i que representi una doble pèrdua: no recordar ni tan sols el que hem deixat enrere. Oblidant deixem de viure?

A l’A PART projectarem una selecció dels meus vídeos, petits tatuatges de vida. La sessió, composta pels vídeos CORPSE, CALAMARS, BOGATELL 86, MONTSERRAT 86 i l'estrena de PORT 87, anirà acompanyada d'una instal·lació permanent situada al vestíbul del Centre titulada LES CAIXES DE LA MEMÒRIA.

Les caixes de la memòria (2007, 95 min)