El bosc de la memòria
2014, videoinstal·lació
Josep M. Jordana

Videoinstal·lació per a deu monitors de vídeo i una videoprojecció.
L’espectador penetra en un espai en penombra que recrea un bosc. Es tracta d’un bosc singular, format per deu arbres tallats. Els troncs deixen a la vista els seus anells de creixement i ens donen indicis de la seva biografia.
Cadascun dels troncs sosté un monitor on es pot visionar una selecció retrospectiva de vídeos fets per l’autor al llarg de més de vint anys, en combinació amb vídeos realitzats expressament per a la instal·lació. Tal com fan els anells dels arbres, que curiosament només queden a la vista quan han sigut tallats, l’autor ens mostra indicis de la seva vida a través de l’obra videogràfica: el vídeo com a tatuatge que també va deixant marca.

 

una videoinstal·lació de
Josep M. Jordana

producció
Núria Antentas, Habitual Video Team

agraïments
Núria Antentas, Lis Costa, Silvia Piva, Carles Arumí, ACVIC, Lluís Parramon, Fusteria Manya (Folgueroles), Fustes Torruella (Malla)

Barcelona 2014


EL BOSC DE LA MEMÒRIA és una videoinstal·lació integrada pels vídeos:

1 KINOKS (1994, 3:20 min)
Vídeo de creació basat en un manifest cinematogràfic del cineasta rus Dziga Vertov, autor de la teoria del cinema-ull. El recitat del text corre paral·lel a les innocents imatges filmades en Super 8 per un nen que enregistra el que veu passar davant seu.
Codirigit amb Glòria Basté.

2 CORPSE (1998, 15:10 min)
Vídeo realitzat amb tecnologia digital on conflueixen, d'una banda, una barreja de crònica personal i document íntim i, d'una altra, una voluntat d'experimentació formal i narrativa que té com a principal punt de partida l'ús de l'escànner entès com a generador i manipulador d'imatges. La malaltia, les diferents formes de representació del cos, la mort i el pas del temps són els temes sobre els quals versa el vídeo.

3 CALAMARS (1998, 12:30 min)
Calamars és una galeria de retrats, una recepta de cuina, un dinar entre amics on les víctimes són els calamars... La festa i la mort en un punt de trobada entre cefalòpodes i mamífers.

4 MONTSERRAT 86 (2001, 7:30 min)
Segon vídeo d'una trilogia dedicada a espais que el pas del temps ha tornat efímers. En aquest cas es tracta de la muntanya de Montserrat afectada per l'incendi del 1986.

5 FORATS (2001, 3 min)
Inventari dels orificis del cos humà masculí.

6 LES CAIXES DE LA MEMÒRIA (2007, 7:55 min)
Document videogràfic de la videoinstal·lació del mateix nom, per a dos monitors i set caixes plenes d'objectes diversos embolicats en paper. Es proposava al públic assistent que mirés, triés i si li agradava algun dels objectes, que se l'emportés, fins que s'anessin acabant. Va ser una instal·lació irrepetible perquè els objectes eren records familiars, impossibles de reposar.

7 GALÀXIES (2009, 4:15 min)
Plora, si vols. Només si vols. Pluja de galàxies.

8 JĪN [metal] (2014, 6:51 min)
El dinar dels faquirs. Aquest vídeo forma part de la sèrie Wuxíng [cinco movimientos], composta per cinc vídeos inspirats en els cinc elements tradicionals xinesos (aigua, terra, foc, fusta i metall). Gravat a la casa dels meus pares a Santa Maria de Miralles on he passat molts estius des de ben petit.
Codirigit amb Leos Ator. Performers: Leos Ator, Gat.

9 PICKPOCKET (2014, 7:40 min)
He rebuscat entre un munt de gravacions fetes per mi al llarg dels anys, mai utilitzades, i moltes totalment oblidades. I, com un carterista d’imatges, n’he robat set fragments d’un minut cadascun, sense talls i respectant l’àudio original, extretes amb cura, subjectades entre els dits índex i polze d’entre moltes altres que esperen el seu torn per ser rescatades de l’oblit. Amb aquesta tria, han passat a formar part de la meva memòria conscient i les ofereixo al públic, que potser les reinterpretarà a la seva manera. Al mateix temps, les imatges que ara formen part de Pickpocket van ser originàriament captades o robades amb petites càmeres de butxaca, en aquells moments ocasionals en els quals una situació et fa parar per un instant per contemplar, escoltar… i actuar. Així, les imatges i els sons de Pickpocket, amb aquest doble procés de com han sigut captats i després rescatats, conformen un collage audiovisual on els petits detalls i les absències adquireixen una dimensió especial.
Agraïments: Silvia Piva, Lis Costa.

10 MNEMÒSINE (2014, 10:15 min)
Mnemòsine, en la mitologia grega, era la deessa de la memòria. De la seva unió amb Zeus van néixer les Muses, font d’inspiració de les arts. En aquest vídeo, sota la seva inspiració, intentarem moure’ns pels límits de la nostra memòria.
Agraïments: Lis Costa, Silvia Piva.

11 PROMENADE (2014, 33:55 min, projecció en loop)
Passejant pel bosc de la memòria.
Gravat a Viladrau, 28 octubre 2014.
Agraïments: Núria Antentas.

estrenada a

NITS DIGITALS 2014, cicle d'arts electròniques de Vic
ACVIC, Centre d’Arts Contemporànies de Vic
7 - 22 de novembre 2014
Inauguració: 7 novembre 2014, 19h

Sant Francesc, 1 - 08500 Vic
entrada gratuïta

horaris:
dimarts a divendres de 10-13h i de 17-20h
dissabtes de 11-14h i de 17-20h

www.nitsdigitals.com
www.acvic.org